KNX taloautomaatio

 

KNX-järjestelmä on taloautomaatio- eli ns. älysähköjärjestelmä, jossa laitevalmistajat hankkivat tuotteilleen KNX-sertifikaatin. Tämän sertifikaatin tarkoituksena on varmistaa, että eri valmistajien laitteet toimivat yhteen ja niiden ohjelmointiin voidaan käyttää ETS-ohjelmistoa. KNX-järjestelmä on hajautettu järjestelmä, mikä tarkoittaa, että mahdollisen vikatilanteen seurauksena ainoastaan kyseisen vikaantuneen laitteen, kuten esimerkiksi kytkimen tai liiketunnistimen toiminta häiriintyy. Tällöin muut järjestelmään ohjelmoidut laitteet jatkavat toimintaansa normaalisti. Suljetussa järjestelmässä vastaavassa tilanteessa koko järjestelmä saattaa kaatua. KNX-järjestelmässä tiedonsiirto sensorien ja ohjainten välillä tapahtuu tiedonsiirtokaapeleiden, kuten 4x0.8 KLMA, avulla. Näiden ohjainten avulla taas voidaan ohjata muun muassa pistorasia- ja valaistusryhmiä. Ohjaus onnistuu myös tarvittaessa radiolähettimillä, joita voidaan asentaa saneerauskohteisiin esimerkiksi täydentämään nykyistä järjestelmää.

 

KNX-taloautomaatio on tietoturvallinen ratkaisu. KNX laitteiden välillä keskinäinen liikenne on turvallisesti salattu, minkä ansiosta salauksen ulkopuoliset laitteet eivät pääse kommunikoimaan niiden kanssa. KNX-järjestelmän välinen tietoturvallinen liikenne toteutuu esimerkiksi omakotitalojen osalta palomuurin avulla hyödyntäen varmenteita.

 

Nykyään markkinoilla on suuri määrä eri valmistajia, joiden laitteet soveltuvat käytettäväksi KNX-järjestelmässä. Esimerkkinä mainittakoon ABB, Basalte, Gira, Hager, Jung ja Zennio. Vaihtoehtoja löytyy niin pienemmällä budjetilla rakentaville kuin myös suuremmalla budjetilla rakentaville, joille saattaa tulla kyseeseen esimerkiksi ylellisemmät messinkiset tuotesarjat.

 

 

KNX-JÄRJESTELMÄN TOTEUTUS

 

Toimivan KNX asennuksen varmistamiseksi on suositeltavaa ottaa jo suunnitteluvaiheeseen mukaan pätevä ammattilainen, kuten KNX-taloautomaatioon perehtynyt sähköasentaja. KNX-järjestelmiin erikoistunut sähköasentaja osaa ottaa huomioon asennuksissa oikeanlaiset ja riittävät kaapeloinnit sekä antaa vinkkejä erilaisista toteutuksista ja järjestelmään liitettävistä laitteista. Muutenkin on sähköturvallisuuden kannalta ensiarvoista, että sähköasennukset toteuttaa ammattitaitoinen sähköasentaja. KNX-järjestelmässä tiedonsiirto sensorien ja ohjainten välillä tapahtuu parikaapeleiden avulla. Näiden ohjainten avulla taas voidaan ohjata esimerkiksi pistorasia- ja valaistusryhmiä. KNX-järjestelmän ohjelmointi tapahtuu ETS-ohjelmistolla ammattitaitoisen ja KNX-ohjelmointiin erikoistuneen ammattilaisen toimesta.

 

 

ETÄOHJATTAVUUS

 

KNX-järjestelmän kiistattomiin etuihin kuuluu etäohjattavuus. Mobiililaitteilla pystyy vaivattomasti ohjaamaan kodin toimintoja, kuten valaistusta, hälytysjärjestelmiä, lämmitystä ja pistorasiaryhmiä. Esimerkiksi omalla matkapuhelimellasi saat sammutettua sähkön ennalta määritellyistä pistorasiaryhmistä, laittaa valot päälle kotiinpaluuta varten ja napsauttaa vaikka saunan valmiiksi lämpiämään. KNX-järjestelmään voidaan kätevästi liittää myös hälytys- ja valvontajärjestelmä, jolloin saat ajantasaisen tiedon matkapuhelimeesi, mikäli esimerkiksi palovaroitin, vuotovahti, tai liiketunnistimet hälyttävät. Etäohjattavuus luo myös mielenrauhaa niissä tilanteissa, kun ei muista onko sauna pois päältä tai silitysraudan pistoke irti – nämä voidaan ohjelmoida etäohjattaviksi ja tilanne on helppo tarkistaa esimerkiksi oman matkapuhelimen välityksellä. Etäohjaus onnistuu muun muassa mobiililaitteelle ladattavalla ohjelmistolla, kuten Domovealla.

 

 

ENERGIATEHOKKUUS

 

KNX-järjestelmä mahdollistaa energiatehokkaan asumisen. Järjestelmään voidaan kytkeä erilaisia lämpötilaa mittaavia termostaatteja ja liikeilmaisimia. Liikeilmaisimien avulla voidaan ohjata valaistusryhmiä ja esimerkiksi sammuttaa valaistus huoneesta automaattisesti tietyn ajan kuluttua, kun järjestelmä ei havaitse siellä liikettä. Energiatehokkuutta lisäävät myös muun muassa KNX-järjestelmään lisättävät verhojen, ilmastoinnin sekä lattialämmityksen automaattiohjaukset. Ilmastoinnin sekä lattialämmityksen tehoa voidaan automaattisesti esimerkiksi laskea, kun talossa ei ole asukkaita. Niiden tehoa taas voidaan nostaa vaikkapa tietyn kellonajan mukaan. Tällöin kiinteistöä ei lämmitetä tai viilennetä turhaan.

 

 

MUUNNELTAVUUS

 

KNX-järjestelmää voidaan kätevästi muuntaa vastaamaan käyttäjien sen hetkisiä tarpeita. Esimerkiksi tietyt valaistus ja pistorasiaryhmät voidaan ohjelmoida uudelleen tietokoneella eikä uusille kaapeloinneille ole tarvetta. Elämäntilanteen muuttuessa voidaan vaikkapa lastenhuoneen valaistus ja pistorasiat ohjelmoida uudelleen ja luoda täten lapselle sopiva ja turvallinen ympäristö, ja ohjelmoida esimerkiksi porrasvalot valaisemaan automaattisesti pimeän aikaan portaikkoa mahdollistaen turvallisen liikkumisen talon kerrosten välillä. Järjestelmän muunneltavuus onnistuu siis usein vaivattomasti ilman suurempia sähköjärjestelmän ja sähkökaapelointien muutoksia. KNX on siis hyvin tilanteeseen mukautuva järjestelmä.

 

 

KNX-JÄRJESTELMÄN HINTA

 

KNX-järjestelmän hinta riippuu paljon esimerkiksi automaation laajuudesta ja siitä onko käytettävät tuotteet pienemmälle budjetille suunnattuja vai ylellisempiä, kuten Basalten tuotteet. Karkeasti voidaan arvioida, että mikäli omakotitalon sähköasennus perussähköillä maksaa 10000€ niin KNX-järjestelmän vastaava hinta perustuotteilla on 20000€ eli tuplat. Tästä ylöspäin hintaa nostavat käytettävät tuotesarjat ja automaation laajuus.

Suomalainen perheyritys